BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ALANI

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ALANI

11.06.2021 726

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI ALANI

 

ALANIN AMACI

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programının amacı, kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinde büro hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak üzere görev alabilecek dijital ofis uygulamalarını kullanma becerisine sahip, Türkçeyi doğru ve etkili kullanarak kurum içi ve dışı iletişimi gerek yazılı gerek sözlü yapabilen, büro makineleri araç ve gereçlerini kullanabilen, resmî yazı ve belgeleri hazırlayarak dosyalayıp bu belgeleri arşivleyen, oluşturdukları belgeleri web aracılığı ile yayınlayabilen, yöneticinin toplantı, telefon, seyahat ve randevularını organize edebilen, bilgi ve becerilere sahip nitelikli insan gücünü yetiştirmektir.

 

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ


Çağımızda bilgisayarın ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi büro otomasyonunu da beraberinde
getirmektedir. Büro otomasyonu; büro hizmetlerinde, elektronik makineler ve bilgisayarlarla işlerin yapılması ve yine sonuçlarının bilgisayarlarla denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır. Büro otomasyon araçları başta bilgisayar olmak üzere telefon, faks, teleks gibi iletişim araçlarıyla birlikte daktilo, fotokopi gibi mekanik araçlar da büro işlerinde yardımcı araçlardır.
Teknolojiyle birlikte arşivleme, dosyalama ya da evrak kayıt gibi işler de bilgisayarlarla yapılmaktadır. Bu durum bürolardaki evrak trafiğini hafifletmektedir. Günümüzde bürolarda özellikle bilgi işleyici ve bilgi sağlayıcı durumundaki asistanların bu ve diğer asistanlık hizmetlerini yerine getirmede en büyük yardımcısı büro makineleridir. Büro otomasyon sisteminin kullanılması asistanın ve büro çalışanlarının işlerini düzenli ve zamanında yapmasını sağlamaktadır. Ancak bu teknolojiyi kullanmak için mutlaka alanda eğitimi almış kişilere ihtiyaç duyulmaktadır.

 

YÖNETİCİ ASİSTANI

Büro makinelerini kullanarak büro yönetimi, büro içi ve dışı iletişimi sağlama, yöneticinin günlük işlerini organize etme, belge hazırlama, dosyalama işlemlerini yürütme, sunum hazırlama, toplantı ve seyahat organize etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Görevleri
• İşyerinde iletişimi sağlamak.                     • Toplantı organizasyonu yapmak.
• Dosyalama ve arşivleme yapmak.                         • Seyahat organizasyonu yapmak.
• Yazışma yapmak.                                        • Bilgisayarda dosya oluşturmak.
• İş programı hazırlamak ve uygulamak.     • Bilgisayarda yazı hazırlamak.



 

 

C. MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER


• Okuduğunu anlamak.                     • Türkçeyi iyi konuşmak ve yazmak.
• Telefonla konuşabilmek.                • Bilgisayar, faks, fotokopi vb. makineleri kullanmak.
• Soğukkanlı olmak.                           • Doğru yazılı ve sözlü anlatım yapmak.

• Sır saklayabilmek.                           • Düşüncelerini açık aktarabilmek.
• Güler yüzlü, hoşgörülü olmak.        • Başkaları ile uyumlu olmak.
• Sorumluluk duygusuna sahip olmak.

D. ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Yönetici asistanlığı mesleğinin uygulama alanı kapalı mekânlar olan bürolardır. Yapılacak işin özelliğine göre zaman zaman açık alanlarda da görev yaparlar.


E. İŞ BULMA İMKÂNLARI


Yönetici asistanlığı mesleğinin iş imkânları, iş alanlarının sayısı kadar geniştir. Yönetici asistanları hemen hemen her iş alanının da iş bulma imkânına sahiptirler. İşletmeler hangi işi yaparlarsa yapsınlar işlerini büro ortamında yürütmektedirler. Bürolarda yazışmalardan makine kullanımına kadar birçok iş yönetici asistanları tarafından yürütülmektedir. Ayrıca her ticarî kuruluş, dosyalama ve arşivleme yapmak zorunda olduğundan bu işleri de yine yönetici asistanları yapmaktadır.


F. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI


Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının ilgili bölümleri ile lisans düzeyinde bölümlerde de bulunmaktadır. Lisans Programları; Sağlık Yönetimi, İnsan Kaynakları. Önlisans Programları;Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme Yönetimi, Ağız Ve Diş Sağlığı, Emlak Ve Emlak Yönetimi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbı Dokümantasyon Ve Sekreterlik, Tıbbı Tanıtım Ve Pazarlama, Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği, Kooperatifçilik, Çağrı Merkezi Hizmetleri, Nüfus ve Vatandaşlık
Kurumlar, başarılı gördükleri yönetici asistanlarını destekleyen bir takım eğitimler vererek daha fazla yetki ve sorumluluk üstlenmelerini sağlamaktadırlar.

G.PROGRAMIN SÜRESİ

Alan programının eğitim süresi toplam 4 yıl olarak planlanmıştır.

H.BELGELENDİRME

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma  ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir.  Mesleki  ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

I.İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ

Öğrencilerimiz mesleki eğitim uygulamalarını, işletmelerde mesleki eğitim ile yapmaktadır. İşletmelerde meslek eğitimi; Anadolu meslek programı öğrencilerinin mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 12.sınıfta 3 gün işletmede öğrenim  gördüğü bir  uygulamadır. İşletmelerde beceri eğitimi gören veya staj yapan öğrencilerimiz; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre işletmelerde meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı SİGORTALANIRLAR.  Ayrıca Anadolu Meslek Programının 12.sınıfında işletmelerde mesleki eğitimi gören öğrencilerimiz asgari ücretin %30'undan az olmamak kaydıyla İŞLETMEDEN ÜCRET alırlar.

İ.ULUSAL VE ULUSLARARASI YARIŞMALARDA ELDE EDİLEN BAŞARILAR

2018-2019 Sakarya İl genelinde düzenlenen F Klavye Yarışması'na okulumuzu temsilen 11.sınıf düzeyinde öğrencilerimizden Özlem AKDAĞ katılmış ve 2. olarak bölümümüzü gururlandırmıştır.

 

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI BÖLÜMÜ

 

ALAN ÖĞRETMENLERİ

GÖREVİ

Aliye DOGAN

Büro Yönetimi Öğretmeni

Ezgi BIÇAKCILAR

Büro Yönetimi Öğretmeni

Melike ONURSAL

Büro Yönetimi Öğretmeni Alan Şefi

11-06-202111-06-202111-06-202111-06-202111-06-2021

 

Alan Tanıtım Videomuz: