YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

11.06.2021 986

 

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

ALANIN TANIMI

Yiyecek içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.

ALANIN AMACI

                Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiş ve alana olan önem ve talebin artmasını sağlamıştır.

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ DALINDA;

  •      Mesleki yabacı dili kullanma,
  •      Aşçılık ve servis atölyesi uygulama dersleri,
  •      Yiyecek içecek hizmetlerinde organizasyonu yapma

İle ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANININ ALT DALI

Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır. 

PROGRAMIN SÜRESİ

Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

SERTİFİKA DERSLERİ TABLOSU

  •      Kantin İşletmeciliği
  •      İşlenmiş Gıdaları Hazırlama
  •      Ürün Alımı ve Satışı
  •      Perakende Paket Programları
  •      Pasta ve Tatlı Yapımı Pasta Yapım Teknikleri
  •      Profesyonel Kahve Hazırlayıcı (Barista)
  •      Otobüs-Tren Hostesliği
  •      Dijital Beceriler Programlama
  •      Dijital Tasarım
  •      Sosyal Medya

İSTİHDAM ALANLARI

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler;

  •     Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde,
  •     Pastanelerde,
  •     Kurum mutfaklarında,
  •     Kafeterya, bar ve restoranlarda,
  •     Yemek fabrikalarında,
  •     Ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde,
  •     Fuar/kongre, otobüs/tren, havayollarının yer hizmetleri ve uçaklarda, vb. yerlerde çalışabilirler.

İŞ BULMA İMKANLARI

Unlu mamul üreten fırınlarda, kurum mutfaklarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde, eğlence yerlerinde, resmi-özel havayollarında, otobüs şirketleri ve demiryollarında, fuarlar, sergiler, oteller, mağazalarda iş bulabilirler. Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilirler.

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANININ ÜNİVERSİTEDE SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER

  •     Gastronomi
  •     Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  •     Konaklama İşletmeciliği
  •     Konaklama ve Turizm İşletmeciliği
  •     Seyahat İşletmeciliği
  •     Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği
  •     Turizm İşletmeciliği
  •     Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik
  •     Turizm Rehberliği
  •     Yiyecek İçecek İşletmeciliği
  •     Turizm ve Otelcilik
  •     Rekreasyon Yönetimi
  •     Aşçılık
  •     İkram Hizmetleri vb.

ALAN DERS SAATLERİ

SIRA

DERS ADI

HAFTALIKDERSSAATİ

1

BESLENME İLKELERİ VE HİJYEN

2

2

TEMEL YİYECEK ÜRETİMİ VE SERVİS ATÖLYESİ

7

3

MESLEKİ GELİŞİM

2

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı 10. Sınıf dersleri:

 

SIRA

DERS ADI

HAFTALIKDERSSAATİ

1

AŞÇILIK VE SERVİS ATÖLYESİ

11

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı 11. sınıf Dersleri

 

SIRA

DERS ADI

HAFTALIKDERSSAATİ

1

AŞÇILIK VE SERVİS ATÖLYESİ

11

 

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı 12. Sınıf Dersleri

 

SIRA

DERS ADI

HAFTALIKDERSSAATİ

1

İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ

24

 

BELGELENDİRME
              Öğrencilerimiz mesleki eğitim uygulamalarını, işletmelerde mesleki eğitim ile yapmaktadır. İşletmelerde meslek eğitimi; Anadolu meslek programı öğrencilerinin mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 12.sınıfta 3 gün işletmede öğrenim  gördüğü bir  uygulamadır. İşletmelerde beceri eğitimi gören veya staj yapan öğrencilerimiz; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre işletmelerde meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı SİGORTALANIRLAR.  Ayrıca Anadolu Meslek Programının 12.sınıfında işletmelerde mesleki eğitimi gören öğrencilerimiz asgari ücretin %30'undan az olmamak kaydıyla İŞLETMEDEN ÜCRET  alırlar .

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM 

 

              Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma  ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir.  Mesleki  ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.

 

 

ALAN ÖĞRETMENLERİNİN İSİMLERİ

Özlem ESEN

Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi

Halime AYDEMİR

Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölye Şefi

Arzu GÖK

Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni

Suna ŞİMŞEK

Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni

 

ULUSAL VE ULUSLARARASI YARIŞMALARDA ELDE EDİLEN BAŞARILAR

"Geleneksel Tatlar Tarih Kokan  Taraklı 'da" yarışmasında 2. olarak Gümüş madalya aldık.

28-04-2022

 

11-06-202111-06-202111-06-202111-06-202111-06-202111-06-202111-06-202111-06-202111-06-202111-06-2021

Alan Tanıtım Videomuz: