YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
ALANIN TANIMI
Yiyecek içecek hizmetleri alanı otel, restoran, kafeterya, pastane, toplu beslenme kurumları, vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip müşteriye sunulduğu hizmet alanıdır.
ALANIN AMACI
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda, mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ
Dünyada ve ülkemizde hızlı bir gelişim ve değişim gösteren yiyecek içecek hizmetleri sektörü önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda; rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlilikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde, besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Bu ve benzeri nedenler sektörün istediği yeterlikleri kazanmış, dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücünü yetiştirmeyi zorunlu hâle getirmiş ve alana olan önem ve talebin artmasını sağlamıştır.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ DALINDA;
İle ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANININ ALT DALI
Yiyecek İçecek Hizmetleri dalı yer almaktadır.
PROGRAMIN SÜRESİ
Alan programının toplam eğitim süresi 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
SERTİFİKA DERSLERİ TABLOSU
İSTİHDAM ALANLARI
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanından mezun olan öğrenciler;
İŞ BULMA İMKANLARI
Unlu mamul üreten fırınlarda, kurum mutfaklarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde, eğlence yerlerinde, resmi-özel havayollarında, otobüs şirketleri ve demiryollarında, fuarlar, sergiler, oteller, mağazalarda iş bulabilirler. Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilirler.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANININ ÜNİVERSİTEDE SEÇEBİLECEKLERİ BÖLÜMLER
ALAN DERS SAATLERİ
SIRA |
DERS ADI |
HAFTALIKDERSSAATİ |
1 |
BESLENME İLKELERİ VE HİJYEN |
2 |
2 |
TEMEL YİYECEK ÜRETİMİ VE SERVİS ATÖLYESİ |
7 |
3 |
MESLEKİ GELİŞİM |
2 |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı 10. Sınıf dersleri:
SIRA |
DERS ADI |
HAFTALIKDERSSAATİ |
1 |
AŞÇILIK VE SERVİS ATÖLYESİ |
11 |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı 11. sınıf Dersleri
SIRA |
DERS ADI |
HAFTALIKDERSSAATİ |
1 |
AŞÇILIK VE SERVİS ATÖLYESİ |
11 |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı 12. Sınıf Dersleri
SIRA |
DERS ADI |
HAFTALIKDERSSAATİ |
1 |
İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ |
24 |
BELGELENDİRME
Öğrencilerimiz mesleki eğitim uygulamalarını, işletmelerde mesleki eğitim ile yapmaktadır. İşletmelerde meslek eğitimi; Anadolu meslek programı öğrencilerinin mesleki bilgi, görgü ve becerilerini artırmak amacıyla 12.sınıfta 3 gün işletmede öğrenim gördüğü bir uygulamadır. İşletmelerde beceri eğitimi gören veya staj yapan öğrencilerimiz; 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre işletmelerde meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı SİGORTALANIRLAR. Ayrıca Anadolu Meslek Programının 12.sınıfında işletmelerde mesleki eğitimi gören öğrencilerimiz asgari ücretin %30'undan az olmamak kaydıyla İŞLETMEDEN ÜCRET alırlar .
İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM
Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir. Mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlardan isteyenlere Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi kapsamında öğrenim süresince kazandıkları temel yeterlilikler hakkında bilgiler içeren Europass sertifika/diploma ekiyle alınan ve başarılan öğrenme birimini, mesleki eğitim gördüğü veya stajını yaptığı işletmenin adını gösterir belge düzenlenir.
ALAN ÖĞRETMENLERİNİN İSİMLERİ
Özlem ESEN |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi |
Halime AYDEMİR |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölye Şefi |
Arzu GÖK |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni |
Suna ŞİMŞEK |
Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni |
ULUSAL VE ULUSLARARASI YARIŞMALARDA ELDE EDİLEN BAŞARILAR
"Geleneksel Tatlar Tarih Kokan Taraklı 'da" yarışmasında 2. olarak Gümüş madalya aldık.
Alan Tanıtım Videomuz: